Röntgen

Wat is een röntgenfoto?

Een röntgenfoto wordt gemaakt met röntgenstralen. Deze stralen gaan via het röntgenapparaat dwars door het lichaam van het dier heen, en worden opgevangen op een speciale plaat. Voor een ongetraind oog, is een röntgenfoto een verzameling van botjes en grijze vlekken. Maar voor de dierenarts is het een waardevolle bron van informatie. Op een röntgenfoto kun je botten, schedel, wervels, tanden, vet, gas of lucht, sommige weke delen en metalen voorwerpen onderscheiden.

Het maken van de röntgenfoto

Het dier moet enkele seconden kunnen stilliggen. Dat is voor de meeste dieren wel te doen. Een narcose is daarom niet nodig. Ook hoeft de vacht niet worden geschoren. U mag er zelf niet bij zijn. Een teveel aan röntgenstralen is gevaarlijk. Daarom zijn er strenge regels opgesteld. De dosis die vrijkomt bij het maken van één of meerdere röntgenfoto’s is op zichzelf geen gevaar voor uw dier.

De diagnose

Voor de diagnose neemt u contact op met de dierenarts. Uw dierenarts ontvangt de foto’s en als het nodig is een beoordeling van een radioloog.