Echo

Echoscopie

Een echo is een uitwendig onderzoek op basis van geluidsgolven die worden teruggekaatst. Op deze manier is het mogelijk verschillende weefsels in beeld te krijgen. De geluidgolven liggen buiten bereik van ons gehoor. Daarom hoort u er niets van.

Veiligheid

Het maken van een echo is een onschuldig onderzoek en niet schadelijk voor het dier. Soms moet het dier in een wat ongewone houding liggen. Het is fijn als u bij het onderzoek bent, en het dier kunt geruststellen. U kunt dan ook meekijken naar de beelden.

Vacht

Bij dieren met een vacht wordt een stukje weggeschoren. Op dit stukje kale huid brengen wij een gel aan, die voor goede geleiding van de geluidsgolven zorgt. De vacht groeit na een paar weken gewoon weer aan.

Nuchter

Voor het onderzoek moet uw dier nuchter zijn. Geef uw dier daarom vanaf 18.00 uur de vorige dag geen eten meer. Voor het onderzoek is het juist wel handig als de urineblaas vol zit. Laat uw hond daarom niet plassen vlak voor het onderzoek.

Geleidende gel

De gel die wordt opgebracht wordt na het onderzoek weer verwijderd. Deze is niet giftig. Het is dus niet erg als uw dier daarna zijn huid schoonlikt.

Kijken naar zachtere weefsels

In tegenstelling tot röntgenfoto’s kan je met een echo goed de zachte weefsels zien, zoals de de beweging van het hart en de hartkleppen, de organen in de buikholte, de darmen, pezen en ogen.

Uw dierenarts bepaalt welk onderzoek bij ons wordt uitgevoerd.